הבלוג שלנו

עד כמה את באמת מקשיבה? מאמר לכבוד ראש השנה תשפ"א
07.09.2020
עד כמה את באמת מקשיבה? מאמר לכבוד ראש השנה תשפ"א. מה בין ראש השנה להקשבה? מתי בפעם האחרונה הקשבתן הקשבה פעילה ונקייה לבן השיח שלכן? מאמר שחייבים להקשיב לו לכבוד ראש השנה

עד כמה את באמת מקשיבה?

עת להקשיב…

מאמר השראה מאת קלריסה טייטל

הפעם "החגים" באו עלינו מוקדם מהרגיל. עוד לא הספקנו להתאושש מהרפתקאות החופשה הגדולה וחום יולי אוגוסט שהיה חם מהרגיל, וכבר ראש השנה בפתח וכוננות על הוכרזה במחוזותינו.

אחרי ניקיון הרעש שבראש של מי מארח מי מכין מה ומי בורח, אחרי הניסיון הנואש להתמודד עם אי הוודאות שמביאים לנו ימי הקורונה, מתפנה זמן אמיתי ומשמעותי אותו אני מנצלת להתחבר עם אווירת החג ועם האנרגיות המיוחדות לו. לאחרונה (זה כבר כמה שנים טובות) שאני מקפידה לשים את הפוקוס שלי על…

הדברים הטובים. על הרווחים. על המתנות. על האיכויות…

אז אני מזמינה אתכן ביחד איתי להרים את הראש מעל לגפילטע פיש בחג הראשון ולהרים את המבט מעל לעוף הממולא בחג השני, לצאת מתוך ה zoom כדי שנוכל להרחיב את שדה הראיה אל עבר המשמעות עמוקה של רוח החג.

כמו בכל התחלה, גם בתחילת מניין ימי השנה מבראשית, ניתנת לנו הזדמנות לאפס מונים ולבדוק:

  • האם אנו שבעות רצון?
  • האם אנחנו מאושרות?
  • האם אנחנו אוהבים ונאהבים?
  • האם הדרך בה הלכנו עד כה ממשיכה להתאים לצרכינו המשתנים?
  • האם אנו נושאות עמנו מטענים מיותרים של רגשות?
  • האם בייתנו מלא בחפצים שאין בהם שימוש?

(לא בכדי מכונה ראש השנה גם בשם החיבה "פסח קטן". זהו עוד חלון הזדמנויות בזמן בו ניתן לבצע עבודות ניקיון בגוף, בנפש ובמרחב המחייה ולהתחיל על נקי את השנה החדשה.)

אז אחרי שענינו מהלב על כל השאלות, ביררנו את מצבנו האישי והחלטנו אילו צעדים לנקוט לכבוד השנה החדשה, יש מקום גם להרחיב את מעגל ההסתכלות מאיתנו החוצה.

אנו נעשה זאת הפעם בעזרתה של המצווה המרכזית בראש השנה הלא היא שמיעת קול שופר.

במשך כל החיים אנחנו לא מפסיקים לדבר…(לפחות רוב האנשים שאני מכירה, כולל אותי…) עד שלעיתים מרוב דיבור אנו שוכחים שעיקר עניינו של האדם הוא להקשיב, הקשבה פעילה, הקשבה יוצרת, כזו שמאפשרת לנפש לקלוט עניינים נשגבים ולהפנימם.

עכשיו הקשיבו לשאלתי וענו לי עליה בכנות יתרה רק אחרי שחשבתן על התשובה לעומק וסרקתן את כל השיחות שניהלתן לאחרונה בכל פורום שהוא:

מתי בפעם אחרונה באמת הקשבתן לבן השיח שלכן?

לרוב, בשעה שאנו משוחחים עם משהו, בין עם זו שיחה פנים אל מול פנים, או בין אם זו שיחה באמצעות מכשירים למיניהם, אנו לא נמצאים במצב הקשבה מלא. בעוד זה שמדבר משתף אותנו בסיפורו, מוחנו הקודח עסוק, באופן  טבעי, באחת מהפעולות הבאות:

1. פשפוש בזיכרון במקרה דומה
2. "איפה אני הייתי כשכל זה קרה…"
3. "מה אני הייתי עושה במקומו…"
4. "איזה עצה אני יוכל/ה לתת…"
5. "למי אני יכול/ה לספר את זה הלאה…"
6. "איזה שעמום הסיפור הזה…"
7. בוודאי יש לכם משפט משלכם להשלים ….

אם נפשפש שוב במצווה נגלה, כי אין אנו מצווים לתקוע בשופר, אלא רק להקשיב לצלילו.

הקשבה אמיתית ומהלב, ללא עיסוקים אחרים תוך כדי השיחה, מאפשרת לנו לשמוע מעבר למילים, להיות לכמה רגעים במקום נקי, נטול משיפוט והבעת דעה. ההקשבה מאפשרת לנו להשקיט את הרעש הבלתי פוסק והפטפטת האינסופית המתרחשים בראשינו בדרך כלל.
למרות שעל פניו נדמה כי להקשיב זה דבר קל, מתברר כי אין זו משימה פשוטה כלל ועיקר.

בהתנסות ראשונה בהקשבה מהסוג הזה נראה הדבר כמנוגד לטבע האנושי ובלתי סביר בעליל, אך ככל שמתרגלים, ניתן להפיק הנאה גדולה מאוד מעוצמת החוויה. תגלו שאתם מסוגלים לשמוע דברים שלא נאמרים, תספגו הבעות פנים וגוף והמשמעות האמיתית של הדברים תחלחל בתוככם.

המתנה הגדולה מכולן היא שבאמצעות הקשבה מהלב לילדיכם, לבני הזוג שלכם, לבני המשפחה שלכם, לחבריכם ולשותפכם לעבודה, תוכלו לשפר בעשרות מונים את ההקשבה האמיתית והכנה לעצמכם.
מאחלת לכן להקשיב מכל הלב

חג שמח!
שנה טובה ומבורכת בשפע של כל טוב
אהבה גדולה
קלריסה טייטל